Dış Gebelik (Ektopik Gebelik), Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Nasıl Oluşur Ve Nedenleri Nelerdir? Dış Gebelik Teşhisi Nasıldır?
Dış Gebelik Nedir?
Dış Gebelik döllenen yumurtanın rahim içine değil de fallop borularına yerleşmesi olayıdır. Yani Dış Gebelik döllenen yumurtanın fallop tüplerinden geçip rahime ulaşamaması, fallop tüplerinde kalmasıdır. Bu hamileliğin bir diğer adı da tubal gebelik(Ektopil Gebelik) tir.
Döllenmiş Yumurta Neden Fallop Tüplerinde Kalır?
Döllenmiş yumurtanın fallop borularında kalmasının nedeni bilinmemektedir. Gebe kadınlarda yaklaşık %1 oranında görülür. Hayati tehlike arz eder. Hamileliğin ilk üç ayındaki anne ölümlerinin nedeni budur.
Dış Gebeliğin Belirtileri Normal Gebelikten Farklı Mıdır?
Dış Gebelik belirtileri normal gebelik gibidir. Yani adet gecikmesi, bulantı, kusma, memelerde dolgunlaşma ve hassasiyet dış gebelikte de görülür. Ancak tüm bunların yanında omuz ağrıları, karın ağrıları, baş dönmeleri, vajinal kanamalar ve baygınlık hissi, rektal basınç hissi de görülür. Dış Gebelik tehlikelidir; döllenmiş yumurta rahimde büyüyeceği yerde fallop tüplerinde büyür sonra da bu tüplerin yırtılmasına, kanamalara neden olur. Eğer bu kanamalara önem verilmez ya da belirtiler fark edilmezse anne ölümlerine neden olur.
Dış Gebelik Olmasının Nedenleri Nelerdir?
- Fallop tüplerine enfeksiyon olabilir. Enfeksiyonun derecesine göre tüp yüzeyi normalden farklı olabilir. Doğal yapısı bozulan tüplerin iç kanalı kapanır, daralır. Bu da spermin rahme geçişini engeller. Eğer fallop boruları enfeksiyondan dolayı tamamen kapalıysa hamilelik hiç gerçekleşmez.
- Geçmişte Dış Gebelik yaşanmışsa %10 gibi olasılıkla yine dış gebelik yaşanabilir.
- Eğer spiral kullanırken gebe kalınmışsa Dış Gebelik olasılığı yüksektir. Ancak spiral dış gebelik riskini artırmaz. Sadece kontrol olmak gerekir.
- Progesteron içeren spiral ya da doğum kontrol hapları kullanıldıysa Dış Gebelik riski artar.
- Daha önce fallop tüplerinde enfeksiyon görülmüşse ve bu enfeksiyon tamamen temizlenmemişse risk görülebilir.
- Apandist, Over kisti gibi rahatsızlıklar için ameliyat olunmuşa bu risk görülebilir.
- Fallop tüpleri doğuştan yapısal bozukluğa sahipse Dış Gebelik görülme riski artar.
Tüm bunların yanında
- Kadın birden fazla kürtaj olmuşsa,
- Hormonal özellikler,
- Doğurma yaşını aşmış olması,
- Cinsel yolla bulaşan bir takım hastalıklar
- Doğum kontrol için Fallop tüplerinin iyi bağlanmaması Dış Gebelik riskini artırır.
- Sigara içimi
- Vajinal duş da bu riski artırır.
Dış Gebelik Teşhisi Nasıl Olur?
- Her ne kadar fiziksel tedavi olmasa da doktor buna ihtiyaç duyabilir.
- Doktor vajinanın içine çubuk benzeri Transvajinal ultrasonograf adı verilen bir aletle bakabilir.
- Gebelik sırasında bulunan hormonlar olan progesteron gibi hormonları seviyesi birkaç günde azalmaya ya da artmaya başlarsa ve gebelik kesesi yoksa bir ihtimal dış gebelik vardır. Doktor bunu anlamak için kan testleri yapar.
- Rahim arkası, rektum önündeki bölgeye iğne yerleştirerek kan var mı bakar, kan bulması halinde dış gebelik oluşumu var demektir.
Fallop tüplerinin açılması halinde aşırı kanamaların oluşması acilen ameliyat durumunu doğurabilir.
Dış Gebelik Tedavisi Nasıl olur?
Dış Gebelik tehlikeli bir yalancı gebelik olduğu için adet gecikmesi durumunda hemen doktora gidip erken dönemde dış gebelik oluşup oluşmadığı anlaşılırsa tedavi ile fallop tüpleri korunmuş olur.
Hem Normal Hem De Dış Gebelik Birlikte Görülür Mü?
Bazı durumlarda hem normal gebelik hem de Dış Gebelik oluşabilir. Bu gibi durumda gelişen normal gebelik yüzünden Dış Gebelik saptanamayabilir.
Dış Gebelik Başka Yerlerde De Görülür Mü?
Dış Gebelik rahim ağzında da görülebilir.
Dış Gebelik konusunda uzman tecrübeli bir doktorla ilaç ya da cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.