Genital Siğil (Anogenital Siğil),Genital Siğil Nedir? Genital Siğil Bulaşıcı Mıdır? Genital Siğil Nasıl Bulaşır? Nasıl Korunmalıdır? Genital Siğil Tedavileri Nasıldır? Genital Siğili Olan Kadın Normal Doğum Yapabilir Mi?
Genital Siğil Nedir?
Genital Siğil hem kadın hem de erkeklerde görülen, tedavisi geciktirilmemesi gereken viral bir enfeksiyondur. Viral olduğu için bulaşıcıdır.
Genital Siğil (HPV)den Korunma Yolları Nelerdir? Nasıl Bulaşır?
Genital Siğil cinsel yollarla bulaşır. Bu yüzden cinsel ilişki sırasında korunmak gerekir. Ancak prezervatif korunma için yeterli olmayabilir. Mikroskopik yırtıklar HPV geçişi için uygun ortamlardan biridir. Dolayısıyla cinsel ilişkinin sertliği HPV geçişi ile doğru orantı gösterir.
Ancak Genital Siğil sadece cinsel yola bulaşmaz; Sürtünme, aynı havluyu kullanma, hijyenik olmayan ağda kullanan kuaförlerde, genital bölge temizliği için kullanılan jiletler, traş makinaları, dövme, piercing makinaları, birçok insanın birlikte kullandığı hijyenik olmayan tuvaletleri kullanma gibi dolaylı yollardan da bulaşabilir. Bu yüzden bakirelerde ve çocuklarda da görülebilir.
Genital Virüs görülmesi yani uyku dönemi birkaç hafta ile yıllar arasında değişebilir.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir? Ne Zaman Görülür?
Kaşınma, kanama, ağrı belirtileridir. Cinsel isteksizlik yaratır.
Genital Siğil Sadece Genital Bölgede Mi Görülür?
Genellikle 18-25 yaş arası erkek ve kadınlarda görülür. Genital bölge dışında da görülebilir. Genital bölgede görülen mukozotropik lezyonlar adını alır. İnsan Papilloma Virüsüdür. (HPV-IPV )
Kaç Tip HPV Vardır?
Yaklaşık 120 çeşidi vardır. Bunun 40 dan fazlası cinsel yolla bulaşan çeşididir. En çok 6, 11,16,18 HPV tipleri görülür.
Diğeri ise Kondilom( Condyloma) virüsüdür. Bu tip Genital Siğil karnabahar gibi görünüp küme halinde (toplu şekilde)oluşur. Condilomlar kadınlarda vulva (dış genital bölge), Makat çevresi(anüs), vajen ve rahim ağzında(tip 6 ve 11 HPV), klitoris, klitorisin üst kısmında, büyük dudaklarda görülür. Erkeklerde ise anüs, kasıklar ve penis üstünde görülür.
Eğer Genital Siğil tip 16 ve 18 HPV ise kanser riski taşıdığı anlamına gelir. Her Genital Siğil kansere dönüşmez, kanser yapmaz. Kanser erken teşhisi ve korunma için düzenli Smear testi yaptırmak gerekir.
Genital Siğil Tedavisi Nasıl Olur Ve Normal Doğum Yapabilir Miyim?
Genital Siğil tedavisi ilaçla tedavi, yakma, dondurma, cerrahi yöntemle çıkarma olarak yapılır. Ardından rutin kontrollere gidilmelidir. Eşe ya da partnere HPV aşısı koruyucu önlemdir.
Aynı zamanda siğil önleyici koruyucu aşı kadınlara da yapılabilir. Kadın bu sırada emzirebilir. Aynı zamanda Genital Siğil tedavisi görmüş kişiler de bu aşıdan yararlanabilir.
Aşılarda FDA onayı olması gerekir.(Amerikan Gıda ve İlaç Teşkilatı)
Genital Siğil tedavisi olan kişilerin tedavisi bitmişse ve aktif virüsler yoksa normal doğum yapabilir.