4 Boyutlu Ultrason ( 4D Sonografi), 4 Boyutlu Ultrason Nedir?, Avantajları Nelerdir? Ultrason Nedir? Nasıl Çalışır? 4 Boyutlu Ultrason Çekimi Bebek İçin Hangi Durumlarda Kullanılır?
Ultrason Denilen Teknoloji Nedir? Avantajları Nelerdir?
Ultrason yüksek ses, yansılanım anlamındadır. İnsan kulağının algılayamayacağı yükseklikteki ses dalgaları-frekansı- dır. Tıpta kullanılan insan vücudunun içinde olup biteni gösteren bir teknolojidir. Bunu yaparken X ışınlarını kullanmaz dolayısıyla radyasyon da içermez. Hastanın vücut bütünlüğüne zarar vermez. Görüntü anında monitörden görünür. Kadın doğum (Jinekoloji) alanında sıklıkla kullanılır.
Ultrason Nasıl Çalışır?
Ultrasonun vücuda değen kısmına Prop denir. Prop ses dalgalarını üretip yansıtır. Bu yansıtmayı elektrik akımına çevirir. Görüntüler saniyede 30 görüntü halindedir. Tabii saniyede gelen 30 görüntü bir film gibi hareket halinde görünür.
Kaç Çeşit Prop Vardır? Hangi Prop Çeşidi Tercih Edilmelidir?
İki çeşit prop vardır. Her ne kadar ses dalgalarının yüksek olması görüntünün kaliteli olması açısından önemli olsa da kısa yol alması açısından vajinal Prop’un tercih edilmesi Abdominal Prop tercih edilmesinden iyidir. Çünkü Abdominal Prop ile inceleme sırasında ses dalgalarının üreme organına ulaşması için uzun yol kat etmesi gerekir. Yani ultrason bir yazılım makinası olan bilgisayardır ve propdan gelen tüm verileri işler. Kullanışlı olmasının bir diğer nedeni yatan hastaların ayağına giden bir dizüstü bilgisayar olmasıdır.
Ultrason Çekimi İçin Hasta Nasıl Hazırlanmalıdır? Süresi Ve Sıklık Derecesi Ne Kadar Olmalıdır?
Karın bölgesi için yapılacak ultrason çekimleri öncesi eğer hasta yetişkinse 8 ile 12 saat aç kalınması gerekir. Rahim, yumurtalık, mesane için ultrason çekimleri karın bölgesinden olacaksa hasta kişiler önceden idrara sıkışmış olması gerekir. Renkli ve normal ultrason çekimi için her hangi bir özel hazırlık gerekmez. Ultrason çekimi süresi hastanın ultrason çekim yerine, doktorun tecrübesine, kullanılan cihaza ve hastalığın çeşidine göre değişir. Ultrason çekim süresi 5-30 dakika arasında değişim gösterir.
Ancak gebeliklerde süre 5 dakika olmalıdır. Gebelik süresi boyunca toplam 7 kez ultrason çekilmelidir. Fazla sürede termal ısı artışı olacağından bebek için risk taşır.
Ultrason Çekimi Bebek İçin Hangi Durumlarda Kullanılır?
- Düşük olma ihtimalinde,
- Amniyon Sıvısı Hastalıklarında,
- Baş-popo Mesafesi için,
- Plasenta yerinin saptanması için,
- Erken dönem gebeliğin saptanması için,
- Karın Çevresi için,
- Çoğul gebeliklerin durumunu izlemek için,
- Fetal Anomalilerin saptanması gibi çeşitli nedenler için kullanılır.
4D ( 4 Boyutlu Ultrason ) Nedir? Neden 4 Boyutlu Ultrason Çekilmelidir?
4D (4 Boyutlu Ultrason) çekimi diğer 2D ve 3D çekimlerine göre daha detaylı bilgi verir. Hamileliğin ilk haftalarında uygulanabilir. Bebeğe bir zararı yoktur. (4D)Dört 4 Boyutlu Ultrason çekimi bebeğin üç boyutlu resmini çekmesinin yanında çok daha büyük önemli bilgiler verir. Bunlar kalp duvarının kalınlık derecesi, kan dolaşımının nasıl olduğu gibi bilgiler gösterir. 4 Boyutlu Ultrason çekimi, 3D çekiminin yaptıklarını da yapar. Vücudun tüm organlarını inceler. 4 Boyutlu Ultrason çekiminde önemli olan çekimi uzman dalında tecrübeli ve sertifikalı bir doktorun yapmasıdır. Aksi takdirde çekimin uzaması bebek için dezavantaj olabilir, tanıyı yanlış ya da yetersiz yapabilir.
Neden 4 Boyutlu Ultrason Çekimi Yapılmalıdır?
4 Boyutlu Ultrason çekimi bebeğin büyümesinin sorunlu olup olmadığını, kalp atışlarını inceler, tavşan dudak, parmak eksikleri, mongolizm, Down Sendromu ya da yarık damak, Nörol tüp, iskelet sistemi gibi sorunları gösterir. 4 Boyutlu Ultrason çekimleri,2 ve 3 Boyutlu ultrason çekimlerinin verdiği tüm bilgileri verir. 4 Boyutlu Ultrason çekimi anne ve baba ile bebek arasında duygusal bağ oluşturur.
Ultrason çekimlerinin bebek ve anne için tüm faydalarına rağmen sıkça ve uzun süreli kullanılması bebek için zararlıdır. Ebeveynler doktoruna danışmalıdır.